Alle namen

Productinformatie "Alle namen"
Een saaie en volgzame ambtenaar van de burgerlijke stand raakt plotseling gefascineerd door de geboorte-akte van een vrouw en gaat tegen alles in om haar leven te reconstrueren.
Eigenschappen "Alle namen"
Auteur: José Saramago
Onderwerp: Ambtenaren
Originele Taal: Portugees
Aantal pagina's: 223
Jaar van uitgave: 2000

0 van 0 beoordelingen

Geef een beoordeling

Deel jouw ervaringen met andere leesclubs.


Vergelijkbare boeken

De alchemist
In Andalusië trekt een jongen met zijn kudde schapen door de velden omdat hij wil zwerven en reizen. In een tweetal dromen wordt hem geopenbaard dat hij naar de piramiden in Egypte moet vertrekken, waar hij een schat zal vinden. Op reis erheen ontmoet hij een alchemist die over een grote wijsheid beschikt. De jongen ziet uiteindelijk in, dat hij het ware geluk alleen kan vinden als hij door meditatie de geheimen van de wereld om hem heen kan doorgronden. Een goed geschreven roman, waarin de auteur in de zoektocht van de hoofdpersoon naar de schat, de diepere waarheden van het leven, symboliseert. In de vertaling zijn de poëtische stijl en taal van het origineel behouden. Een meesterwerkje. Van de Braziliaanse auteur (1947) verschenen inmiddels reeds veel vertalingen.
De stad der blinden
In 1995 publiceerde de Portugese schrijver (1922-2010) zijn meesterwerk ‘Stad der blinden’. Mede op basis van dit boek kreeg hij de Nobelprijs voor Literatuur. In 2004 kwam hij met een soort van vervolg ‘Stad der zienden’. Het is dan ook niet verrassend dat Meulenhoff met een bundeling is gekomen van beide eerder afzonderlijk uitgegeven werken. ‘Stad der blinden’ gaat over een stad waar iedereen opeens blind wordt. Welke gevolgen heeft dit voor de sociale structuren en hoe reageren de autoriteiten hierop? In ‘Stad der zienden’ komen deels dezelfde personages voor, die nu weer kunnen zien en bij de verkiezingen en masse blanco stemmen. De moraal lijkt te zijn dat nadat het Portugese electoraat jarenlang blind is geweest voor de morele corruptie van de politieke elite, ze toch eindelijk het licht hebben gezien. Deze moraal is verpakt in bijna 700 bladzijden met ellenlange zinnen, waar dialoog en verteller door elkaar heenlopen, slechts gescheiden door komma’s. Het vereist dus wat inspanning, maar de aanhouder wordt beloond.
De handelaar in verledens
Een man in Angola verschaft de nieuwe elite op bestelling een flatteuze stamboom.
De duivel en het meisje
Om te achterhalen of de mens goed of slecht is, looft de duivel in een klein dorpje elf goudstaven uit voor de eerste die een moord pleegt. De duivel bezoekt het afgelegen dorpje Viscos in de vermomming van de 52-jarige Argentijn Carlos en begraaft er elf goudstaven. Die wil hij weggeven als de bewoners van het dorpje binnen een week een moord plegen. Zo wil hij uitmaken of de mens in wezen goed of slecht is. Maar het barmeisje Chantal is hem te slim af. De Argentijnse schrijver Paulo Coelho (1947) kreeg in 1999 de Crystal Award van het World Economic Forum en werd vooral bekend door de roman 'De alchemist'. Hij is ook speciaal adviseur van de Unesco. In deze literaire parabel, geschreven in een rijke, poetische taal, worden het probleem van de raakvlakken tussen goed en kwaad en de voortdurende verschuiving van de begrippen onderzocht. Ondanks de filosofische ondertoon is het toch ook een lezenswaardig, vaak ontroerend verhaal. Voor liefhebbers van filosofisch getinte literatuur.