Wij zijn de Bickers!
Simone van der Vlugt
Productinformatie "Wij zijn de Bickers!"
Non-fictiewerk van de auteur (1966), die zich de laatste jaren heeft toegelegd op historische romans, zoals 'Schaduwspel' (2018). Het boek vertelt het relaas van de Amsterdamse familie Bicker in de zestiende en zeventiende eeuw. De Bickers bouwden hun fortuin op als brouwers en kooplieden en groeiden uit tot een machtig en rijk regentengeslacht van bestuurders en burgemeesters. Gerrit Pietersz. Bicker was rond 1600 een van de eerste investeerders in de Compagnie van Verre, de voorloper van de VOC en de naam Bickerseiland herinnert nog aan de scheepswerf die de familie aanlegde. Daarnaast is het boek vooral het verhaal van de stad Amsterdam in de tijd van de Nederlanden als wereldmacht. Verrassend zijn met name de biografische hoofdstukken, zoals over de 'dikke' Bicker, bekend van het portret uit 1642 van Gerard Andriesz Bicker in het Rijksmuseum. De auteur schrijft publieksgeschiedenis in de haar eigen, zeer toegankelijke en directe stijl, waarbij ze haar lezers af en toe meeneemt op een stadswandeling. Mooi uitgegeven met illustraties, stamboom, verantwoording en literatuuropgave.
Eigenschappen "Wij zijn de Bickers!"
Auteur: | Simone van der Vlugt |
---|---|
Onderwerp: | Amsterdam, Bicker, ... (familie), Cultuurgeschiedenis, Familie, Geschiedenis |
Aantal pagina's: | 293 |
Jaar van uitgave: | 2019 |
Aanmelden
Vergelijkbare boeken
Het huis aan de Gouden Bocht
Nella Oortman moet erg wennen aan haar nieuwe leven, na haar huwelijk met Johannes Brandt, VOC-koopman in het zeventiende-eeuwse Amsterdam. Wanneer ze haar intrek neemt in het huis aan de Herengracht, maakt ze kennis met Maren, Otto en Cornelia, die in plaats van Nella, als vrouw des huizes, de scepter zwaaien. Als Johannes haar een poppenhuis cadeau geeft, een miniatuurversie van hun eigen huis, is Nella verrukt. Maar dan verschijnen er raadselachtige pakketjes met onderdelen voor het poppenhuis, die stuk voor stuk symbool staan voor intieme details uit het persoonlijk leven van de bewoners. Toen de auteur Amsterdam voor het eerst bezocht, was ze op slag verliefd en besloot er een boek over te schrijven en het poppenhuis van Petronella Oortman, te vinden in het Rijksmuseum, vervult de hoofdrol. Ze deed veel research en dat is te merken, ze leverde een roman af om u tegen te zeggen. Vanaf de eerste bladzijden ben je een pion in het grote poppenhuis en kun je niet anders als meespelen. Met plattegrond, verklarende woordenlijst en informatie over inkomsten en uitgaven in een zeventiende-eeuws Amsterdams huishouden. Ondanks de verwijzingen naar de Bijbel is het een roman voor liefhebbers van historische verhalen
Schilderslief
Historische roman over Geertje Dircx. Vanuit het spinhuis in Gouda blikt zij terug op haar leven. In 1650 wordt de uit Edam afkomstige Geertje aangehouden om voor twaalf jaar opgesloten te worden. Als jonge weduwe hoorde Geertje via via dat een schilder in Amsterdam op zoek is naar een kindermeisje omdat zijn vrouw ziek is en niet voor hun zoontje kan zorgen. Die schilder is Rembrandt van Rijn. Na de dood van Saskia krijgt Geertje een relatie met Rembrandt en wonen ze ongehuwd samen. Zij verwacht dat ze zullen trouwen, wat echter niet gebeurd omdat een bepaling in het testament van Saskia dat voor Rembrandt onmogelijk maakt. Als Hendrickje Stoffelsdochter als dienstmeisje komt werken, wordt Rembrandt verliefd op haar en verstoot Geertje. Na valse beschuldigingen laat Rembrandt haar opsluiten in het spinhuis. Na vijf jaar weet een familielid haar vrij te krijgen. Boeiende, prettig leesbare roman over een sterke vrouw die zelden wordt genoemd als het om Rembrandt gaat en als dat wel zo is meestal in negatieve zin. In het uitgebreide nawoord noemt de auteur het ‘een prachtig stukje zeventiende-eeuwse girlpower’.
Blauw water (Eenvoudig Lezen)
Deeltje in de serie 'Leeslicht', bestemd voor volwassenen die moeite hebben met lezen en schrijven. Dit deeltje is een bewerking in eenvoudige taal van de thriller 'Blauw water' van Simone van der Vlugt. Een vrouw en haar vijfjarige dochtertje worden in hun eigen huis gegijzeld door een ontsnapte tbs'er, een toevallige langskomende journaliste is de enige getuige, maar nog voor zij de politie kan waarschuwen, krijgt ze een auto-ongeluk en raakt in coma. Geschreven in de tegenwoordige tijd, elke zin begint op een nieuwe regel, korte alinea's en korte, overzichtelijke hoofdstukken.
Nachtblauw
Catrijn (17) trouwt in het Noord-Hollandse De Rijp met oudere boer Govert die daarna heel anders blijkt te zijn. Hij drinkt veel, mishandelt haar, ze krijgt een miskraam en is niet verdrietig als hij in 1654 plotseling overlijdt. Ze wil het dorp verlaten en vindt werk in Amsterdam bij een gegoede familie. Als roddels uit De Rijp haar dreigen in te halen, vlucht ze en vindt werk bij een broer van haar werkgever die een plateelbakkerij in Delft heeft. Daar ontdekt ze het procedé van Delfts Blauw dat al gauw een groot succes is. Ze trouwt met de eigenaar, wordt zwanger, maar dan lijkt de pestepidemie alles in de war te schoppen. De succesvolle auteur (1966) van literaire thrillers en historische jeugdromans schrijft ook historische romans voor volwassenen. In deze verplaatst ze zich erg goed in Catrijn en de vaak moeilijke keuzes die zij als vrouw in de zeventiende-eeuwse maatschappij moet maken. In het boeiende verhaal zijn de diverse subplots goed verweven en werken mooi toe naar een overtuigend slot. De karaktertekening blijft wat achter. Verteld in de ik-vorm. Met nawoord van de auteur en bronnen..
Het schaduwspel
Amsterdam, 1623: Jan
Pieterszoon Coen, gouverneur-generaal van Batavia, vraagt Eva
Ment ten huwelijk. Na een barre boze winter (kleine ijstijd)
vertrekt het getrouwde stel naar Batavia, met pasgeboren
Geertruyt, moeder Sophia, broer Gerrit en zus Lysbet. Na een
zware zeereis met storm en windstilte, scheurbuik en doden
komen ze er aan. Eva wordt geconfronteerd met hitte en
slavernij. Zij leert een harde en wrede kant van haar
toegewijde echtgenoot kennen. Na een onrechtvaardig doodvonnis
lijkt de kloof niet meer te dichten. Na veel verdriet en
verlies keert ze in 1630 terug naar Amsterdam. Een nauwkeurig
op feiten gebaseerde historische roman met fictief ingekleurde
personages. De auteur (1966) geeft de historie van binnen en
buiten goed weer, met een sociale context en een kennismaking
met het literaire leven van die tijd. Zo komt de lezer Vondel
tegen in de Warmoesstraat. De titel verwijst naar de Indische
wajangpoppen, een poppenspel met silhouetten en is tegelijk
een metafoor voor het leven van Coen. Met nawoord en een
verantwoording van bronnen. In een toegankelijke stijl
geschreven. De schrijfster is in eerste instantie bekend van
literaire thrillers en historische jeugdromans, nu ook voor
volwassenen. Een bijzondere historische roman, een must en een
verrijking.
Suikerbastaard
'Suikerbastaard' is een combinatie van familiegeschiedenis en wereldgeschiedenis, Twente en Ethiopië, met met een liefdesverhaal als rode draad. Een roman over familie, loyaliteit, traditie, er wel of er niet bijhoren en de eeuwige vraag: hoe het juiste te doen?
Morgen zal het beter gaan
Een psychologische roman over
vriendschap, ouder worden en de geheimen die huizen herbergen.
Een jonge vrouw is getuige van een auto-ongeluk en er ontstaat
een bijzondere band tussen haar en de oudere gewonde vrouw,
Dominique. De rol van Dominique wordt steeds groter in haar
leven en haar vrienden worden achterdochtig. Dan ontdekt ze
dat haar vader een dubbelleven leidde en meerdere geheime
relaties had. Er ontspint zich een familiedrama vol
plotwendingen, intriges, geheime relaties, mysterieuze brieven
en jaloezie. Dominique vertoont gelijkenissen met Zola’s
maîtresse en woont in hetzelfde appartement, en de
geschiedenis lijkt zich te herhalen. In zachte, toegankelijke
stijl geschreven. Tatiana de Rosnay (Neuilly-sur-Seine, 1961)
is een Frans-Britse schrijver van vele bestsellers, waarvan
'Haar naam was Sarah' de bekendste is. Wereldwijd werden er
meer dan elf miljoen exemplaren van verkocht. Haar boeken zijn
in meer dan veertig talen verschenen en een aantal ervan is
verfilmd.
De kaasfabriek
Jubileumboek ter gelegenheid van het 25-jarige schrijverschap van de auteur (1966). Voor de gelegenheid staat Van der Vlugt zelf (onherkenbaar) op het omslag van het boek. Het familiedrama speelt zich grotendeels af in Purmerend, tegen een typisch Nederlandse, maar relatief onbekende achtergrond: de kaasmakerij. Eind negentiende eeuw vindt Lydia Oorthuys, erfgename van vermogende ouders, plannen van haar vader om een moderne kaasfabriek te beginnen. De beoogde bedrijfsleider is kaasboer Huib Minnes; samen starten ze een kaasmakerij met de modernste, door stoom aangedreven technieken. De onderneming heeft succes en Huib en Lydia worden geliefden. Als Lydia zwanger is, verlooft ze zich uit standsbesef met de adellijke Eduard, die voor het huwelijk verongelukt. Het tweede deel van het boek maakt een tijdsprong naar 1913. Lydia’s dochter Nora is volwassen en hoort bij toeval wie haar biologische vader is. Ook Nora ziet de relatie met Huib als nadelig voor haar toekomst en beoogde huwelijk en aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog breekt ze met haar moeder. Gemakkelijk leesbare historische roman tegen een originele achtergrond.