
Collectie
Keuze uit honderden mooie titels.
Filter
Roxane van Iperen
't Hooge Nest
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen - Janny en Lien Brilleslijper - een van de grootste onderduikadressen in Nederland: 't Hooge Nest, een villa in 't Gooi. Terwijl de laatste joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. 't Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.
Roxane van Iperen
't Hooge Nest
Van Iperen woont met haar familie in villa 't Hooge Nest in 't Gooi. Ze ontdekte dat haar woonhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gefunctioneerd als een onderduikvilla, van waaruit twee Joodse zusjes daadwerkelijk actie ondernamen tegen de bezetter en dat pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. 't Hooge Nest werd daardoor een symbool van verzet. Van Iperen beschrijft het waargebeurde verhaal van de twee zussen Brilleslijper en hun familieleden en zij doet dat zodanig dat de lezer zeer indringend verslag wordt gedaan van hoe de bezetter de Endlösung in Nederland implementeerde. 't Hooge Nest groeide uit tot een van de grootste onderduikadressen van Nederland en laat goed zien dat ook Joden zich daadwerkelijk hebben verzet. Uiteindelijk werden ook zij verraden en door de Jodenjagers van de Colonne Henneicke aan de Duitsers overgedragen. Met het allerlaatste transport uit Westerbork werden ze naar Auschwitz getransporteerd..
Elif Shafak
10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld
Tequila Leila, zoals haar vrienden en klanten haar noemen, wordt vermoord en achtergelaten op een vuilnisbelt in Istanbul. In de laatste minuten van haar leven vraagt ze zich af hoe het zover heeft kunnen komen. Elke minuut brengt een nieuwe herinnering: aan de smaak van het pittige geitenstoofvlees uit haar kindertijd, aan de geur van de koffie met kardemom die ze deelde met haar geliefde, aan de stank op straat bij het bordeel waar ze werkte. Maar vooral herinnert ze zich haar vrienden, de bonte verzameling mensen die haar nooit zullen laten vallen en die nu wanhopig naar haar op zoek zijn.Hebban-pagina 10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereldGoodreads-pagina 10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereldWikipedia-pagina Elif ShafakRecensie De Groene AmsterdammerVideo Elif Shafak
George Orwell
1984
Cultroman uit 1949 die de uitdrukking 'Big Brother is watching you' muntte. Visioen van de westerse wereld anno 1984, waarin de enkeling ten onder gaat in een volkomen kansloze strijd tegen 'de Partij' die met de meest barbaarse middelen de mens dwingt tot 'vrijwillige' aanvaarding van een levens- en wereldbeschouwing die zelfs de meest elementaire menselijke waarden vernietigt. Meesterwerk van George Orwell (1903-1950), dat net als 'Animal Farm' een scherpe aanklacht vormde tegen het stalinisme en nog altijd actueel is als aanklacht tegen totalitarisme en dictatoriale regimes die persoonlijke vrijheid en individualisme uitsluiten. Vlotte vertaling.
Kees van Beijnum
23 seconden
Anna, een jonge schrijfster, keert na 20 jaar terug op de Amsterdamse Wallen waar zij in de jaren 80 en 90 haar jeugd doorbracht bij haar moeder, een raamprostituee. Na een hevige ruzie is Anna daar vertrokken en heeft ze nooit meer contact gehad met haar moeder, maar nu wil zij in kaart brengen wat haar jeugd als hoerendochter eigenlijk voor haar betekent. In die zoektocht stuit zij op de nooit volledig opgehelderde moord op haar moeder en de werkelijke dader. Bij haar pogingen het raadsel op te lossen ontmoet zij vroegere buurtbewoners, komt zij in gevaar en blijkt het geheugen onbetrouwbaar. Net als zijn zeer succesvolle, verfilmde romans ‘Dichter op de Zeedijk’ (1995) en ‘De oesters van Nam Kee’ (2000) situeert de (scenario)schrijver (1954) zijn jongste werk in de Amsterdamse buurt die door de plaag van junkies en vervolgens de toeristenplaag in verval is geraakt. Spannende, vanuit wisselend perspectief vertelde en geraffineerd opgebouwde roman over de zoektocht naar identiteit, waarin de moeder-dochterrelatie, de afwezigheid van een vader en schaamte over je afkomst enkele van de vele motieven zijn.Bekijk hier de documentatie
Kees van Beijnum
23 seconden
Anna, een jonge schrijfster, keert na 20 jaar terug op de Amsterdamse Wallen waar zij in de jaren 80 en 90 haar jeugd doorbracht bij haar moeder, een raamprostituee. Na een hevige ruzie is Anna daar vertrokken en heeft ze nooit meer contact gehad met haar moeder, maar nu wil zij in kaart brengen wat haar jeugd als hoerendochter eigenlijk voor haar betekent. In die zoektocht stuit zij op de nooit volledig opgehelderde moord op haar moeder en de werkelijke dader. Bij haar pogingen het raadsel op te lossen ontmoet zij vroegere buurtbewoners, komt zij in gevaar en blijkt het geheugen onbetrouwbaar. Net als zijn zeer succesvolle, verfilmde romans ‘Dichter op de Zeedijk’ (1995) en ‘De oesters van Nam Kee’ (2000) situeert de (scenario)schrijver (1954) zijn jongste werk in de Amsterdamse buurt die door de plaag van junkies en vervolgens de toeristenplaag in verval is geraakt. Spannende, vanuit wisselend perspectief vertelde en geraffineerd opgebouwde roman over de zoektocht naar identiteit, waarin de moeder-dochterrelatie, de afwezigheid van een vader en schaamte over je afkomst enkele van de vele motieven zijn.Hebban-pagina 23 secondenGoodreads-pagina 23 secondenWikipedia-pagina Kees van BeijnumRecensie TzumLiteRom-pagina 23 seconden (met Bibliotheekaccount)Uittrekselbank-pagina 23 seconden (met Bibliotheekaccount)Video Barts Boekenclub
Henning Mankell
Aan de oever van de tijd
Onder de intieme beschutting van de duisternis begint een oude man zijn verhaal over pater Raul, een van de priesters die via de zee naar Mozambique kwam. Pater Raul nam de beeltenis mee van een baardige man die duidelijk te weinig te eten had gekregen en die vastgespijkerd was op een kruis.
De oude verteller laat zien hoe zijn volk al snel leerde zwijgen en de eigen goden voor zichzelf hield. Hij vertelt ook hoe pater Raul zijn geloof verloor. Wanneer de oude man in slaap valt, neemt zijn zoon Roberto het verhaal van hem over. Om zijn vader te leren kennen, zegt hij, moet je de verhalen kennen van de Portugezen voor wie hij diende. En zo beleeft de lezer vanuit telkens een nieuwe invalshoek een ander deel van de werkelijkheid.
Na de zoon neemt een volgend personage het stokje over en zo rijgen de verhalen zich aaneen.
Een indringende roman over de kracht van Afrika.
Irfan Orga
Aan de oevers van de Bosporus
Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog leeft de zesjarige Irfan Orga in heerlijke welvaart in Istanbul. 's Ochtends wordt hij wakker gekust door zijn stralende moeder, die sinds haar huwelijk in totale afzondering leeft; 's middags wandelt hij met zijn grootvader, de laatste getooid met fez, naar het koffiehuis. Altijd is er de geur van de nabije zee en het geluid van de vogels in de tuin. De oorlog zorgt echter voor dramatische veranderingen in het gezin, dat nooit meer hetzelfde zal zijn. 'Aan de oevers van de Bosporus' is het onvergetelijke verhaal van de overlevingsstrijd van een Turkse familie.
Nelleke Noordervliet
Aan het eind van de dag
De auteur (1945) werd in 1987 bekend met ‘Tine, of De dalen waar het leven woont’ en ontving in 1994 de Multatuliprijs voor ‘De Naam van de vader’. Het thema van de memoires, de persoonlijke geschiedschrijving, gevangen tussen feit en fictie, keert vaak terug in haar werk, ook in deze roman. Het hoofdpersonage Katharina Donker, een ex-minister en auteur van twee bestsellers over politiek, krijgt nu van een jonge vrouw de vraag om mee te werken aan haar eigen biografie. Meteen wordt duidelijk dat Katharina goede redenen heeft om bepaalde passages uit haar leven uit het daglicht te houden, maar de biografe is slim en elke poging tot toedekken dreigt het omgekeerde effect te hebben. Voor zichzelf schrijft Katharina op wat ze eigenlijk niet kwijt wil. Dit resulteert in een boeiende evocatie van pijnlijke episodes uit haar privé- en politieke leven in de jaren zeventig. Een sterke psychologische roman over een politica die haar dochter en partners verliest, over ouder worden en de balans opmaken, geschreven in een onderkoelde, analytische stijl die bij het thema past.
Nelleke Noordervliet
Aan het eind van de dag
De auteur (1945) werd in 1987 bekend met ‘Tine, of De dalen waar het leven woont’ en ontving in 1994 de Multatuliprijs voor ‘De Naam van de vader’. Het thema van de memoires, de persoonlijke geschiedschrijving, gevangen tussen feit en fictie, keert vaak terug in haar werk, ook in deze roman. Het hoofdpersonage Katharina Donker, een ex-minister en auteur van twee bestsellers over politiek, krijgt nu van een jonge vrouw de vraag om mee te werken aan haar eigen biografie. Meteen wordt duidelijk dat Katharina goede redenen heeft om bepaalde passages uit haar leven uit het daglicht te houden, maar de biografe is slim en elke poging tot toedekken dreigt het omgekeerde effect te hebben. Voor zichzelf schrijft Katharina op wat ze eigenlijk niet kwijt wil. Dit resulteert in een boeiende evocatie van pijnlijke episodes uit haar privé- en politieke leven in de jaren zeventig. Een sterke psychologische roman over een politica die haar dochter en partners verliest, over ouder worden en de balans opmaken, geschreven in een onderkoelde, analytische stijl die bij het thema past.Hebban-pagina Aan het eind van de dagGoodreads-pagina Aan het eind van de dagWikipedia-pagina Nelleke NoordervlietRecensie BazarowLiteRom-pagina Aan het eind van de dag (met bibliotheekaccount)Uittrekselbank-pagina Aan het eind van de dag (met bibliotheekaccount)Boekenpodcast: Aan het eind van de dag
Nir Baram
Aan het einde van de nacht
Semi-autobiografische roman van de Israëlische auteur (1976) die door velen wordt gezien als de opvolger van Amoz Oz. De 37-jarige schrijver Jonatan, getrouwd en vader van een zoontje, kijkt terug op zijn jeugd in Jeruzalem. Hij beschrijft zijn leven in het heden, de jaren negentig en de jaren tachtig. In een stijl waarin droombeelden, hallucinante taferelen en feitelijke beschrijvingen elkaar afwisselen in een voortdurend verschuivend perspectief, doet Jonatan verslag van zijn vriendschap met zijn jeugdvriend Joël, zijn liefde voor het knapste meisje uit de klas, en het lijden van zijn moeder bij wie kanker is vastgesteld. Zijn moeder sterft een pijnlijke dood in een ziekenhuis. Zijn jeugdvriend gaat vanwege een depressie weer bij zijn ouders wonen, en maakt een eind aan zijn leven. En Jonatan blijft in zijn verhalen zoeken naar de essentie van zijn bestaan. Hij vindt dat hij daarmee eigenlijk verraad pleegt aan het heden: ‘een deel van elke dag was hij zestien of achttien [...] maar het masker dat het mogelijk maakte normaal te functioneren begon de laatste tijd te verkruimelen.’Recensie Tzum Uittrekselbank-pagina Aan het einde van de nacht (alleen voor bibliotheekleden) Wikipedia-pagina Nir Baram
Arjen van Veelen
Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken
Een jonge schrijver reist af naar Alexandrië met in zijn koffer de boeken van zijn overleden vriend Tomas. Hij wil deze boeken vereeuwigen door ze in een kast in de beroemde Bibliotheek van Alexandrië te zetten. Tegelijk gaat hij op zoek naar de tombe van Alexander de Grote, over wie hij al langer een biografie wil schrijven. Tijdens zijn zwerftochten door deze stad duiken allerlei herinneringen op aan Tomas, die er als een schim blijkt rond te waren. Arjen van Veelen zoekt in deze prachtige essayistische roman naar moderne manieren om betekenis te geven aan het leven en aan de dood. Tegen de achtergrond van een klassieke stad, het Vlaamse platteland en de achterbuurten van Amerika schept hij een persoonlijk monument voor een verloren vriendschap.Hebban-pagina Aantekeningen over het verplaatsen van ObeliksenGoodreads-pagina Aantekeningen over het verplaatsen van obeliskenWikipedia-pagina Arjen van VeelenRecensie TzumRecensie BazarowLiteRom-pagina Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken (met bibliotheekaccount)
Uittrekselbank-pagina Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken (met bibliotheekaccount)
Ria van Adrichem
Aardbeien (Eenvoudig Lezen)
Verhaal in eenvoudige woorden en korte zinnen over een man die na de dood van zijn vrouw door zijn buurvrouw er weer bovenop wordt geholpen.
James Hannaham
Aardse vruchten
Amerikaanse tendensroman over moderne slavernij in het Diepe Zuiden van de Verenigde Staten. De zwarte Nat en Darlene zijn dolgelukkig als hun zoontje Eddie wordt geboren. Met hun kruidenierswinkel voorzien zij in hun levensonderhoud. Als Nat zich gaat bemoeien met de plaatselijke politiek wordt hij vermoord. De politie denkt aan een ongeluk en stelt geen serieus onderzoek in. Darlene belandt in de prostitutie en raakt verslaafd aan crack. Op een dag wordt haar een aanlokkelijke baan aangeboden op een sinaasappelplantage. Darlene blijkt er keihard te moeten werken voor kost en inwoning en voor de crack die haar dagelijks wordt verstrekt. Eddie weet zijn moeder te vinden, maar wordt vervolgens zelf ook als slaaf aan het werk gezet. Een aangrijpende roman met een uitgekiende structuur en een knap vertaalde realistische schrijfstijl. Uit enkele details blijkt dat het verhaal zich afspeelt in deze tijd. James Hannaham (1968) schreef met deze literaire anti-slavernijroman een aanklacht tegen een sociale misstand die nog steeds niet is uitgeroeid. Bekroond met de 2016 PEN/Faulkner Award for Fiction.
Yolanda Entius
Abdoel en Akil
Zeventien zijn Doris en Nola als ze op zoek gaan naar een vriendin die met haar geliefde druiven plukt in de Franse Drôme. Ze hebben afgesproken in het café op het plein van een klein dorp. Daar aangekomen is het stel spoorloos. Wél zijn daar Abdoel en Akil. 'Ze zijn in de heuvels,' zeggen ze, 'aan het eind van de middag zullen ze wel terug zijn.' De mannen stellen voor om in de tussentijd gezamenlijk een bezoek te brengen aan het plaatselijk kasteel. Goedwillend als ze zijn, durven de meisjes niet op hun gevoel af te gaan. Ze zeggen 'ja' en gaan, op 't heetst van de dag als geen mens zich buiten waagt, met de mannen mee.
Nauwgezet en verraderlijk lichtvoetig beschrijft Entius hoe dit 'ja' hun leven en hun vriendschap beïnvloedt in een subtiele roman over (on)schuld, angst en schaamte en de verwoestende werking van vooroordelen. Hebban-pagina Abdoel en AkilGoodreads-pagina Abdoel en AkilWikipedia-pagina Yolanda EntiusRecensie BazarowRecensie 8weeklyLiteRom-pagina Abdoel en Akil (met bibliotheekaccount)Uittrekselbank-pagina Abdoel en Akil (met bibliotheekaccount)
Joachim Meyerhoff
Ach, deze leegte, deze verschrikkelijke leegte
De jonge J. Meyerhoff wordt zeer tot zijn eigen verbazing aangenomen op de toneelschool in München. Hij is een onzekere jongeman. Beschreven wordt de drie jaar die hij in de villa van zijn grootouders doorbracht tijdens zijn verblijf op de toneelschool, waarin hij op zoek is naar zijn ware ik en zijn bestemming (titel!). De Duitse acteur en auteur J. Meyerhoff (1967) beschrijft deze episode uit zijn leven in deze, zijn derde, roman uit de cyclus 'Alle Toten fliegen hoch' op een haast klassieke manier. Hij doet dit met de hem bekende humoristische en beschouwende stijl, vol spot en zelfspot. Hij wordt desondanks nooit neerbuigend, hatelijk of kleinerend, maar brengt juist met veel gevoel en uiterst genuanceerd een deel van zijn ontwikkeling en het aandeel van de hem omringende mensen tot leven. De vertaling van J. B. Kanon is uitstekend en weet ook in het Nederlands de juiste toon te treffen. Een roman die qua literaire en inhoudelijke kwaliteiten van absolute topklasse is en die veel lezers zal aanspreken. Een absolute aanrader.
Hilary Mantel
Acht maanden in de Gazastraat
De Engelse cartografe Frances Shore volgt in de jaren tachtig van de twintigste eeuw haar man Andrew naar Djedda in Saudi-Arabië, waar hij tegen een riant salaris als architect wordt ingehuurd door een bouwbedrijf voor een groot bouwproject. Omdat ze niet in de expat-compound willen wonen, huren ze woonruimte in een appartementengebouw, waar Frances in het ultraconservatieve islamitische land haar beroep niet kan uitoefenen en veel thuis komt te zitten. Ze heeft alleen wat contacten met buurvrouwen die een wonderlijke kijk op westerlingen hebben en komt zelden buiten. Daardoor raakt ze steeds meer in de ban van wat er wel of niet gebeurt in de lege flat in het gebouw. De romans van de belangrijke Engelse auteur (1952), die in 2009 en 2012 de Man Booker Prize ontving, vallen op door een elegante stijl, psychologisch drama, de ontmaskering van hypocrisie en (zwarte) humor. Dat geldt ook voor deze mooie roman, waarin ze in een meesterlijke, onderkoelde stijl Frances' leven in het streng gereglementeerde en gesegregeerde Saudi-Arabië treffend beschrijft, tot schokkende ontwikkelingen een wel heel verrassend slot inleiden.
Janne IJmker
Achtendertig nachten
In 1767 wordt een zwangere jonge boerin na de verdachte dood van haar man opgesloten in het gevang in Assen, in afwachting van de berechting.
Téa Obreht
Achterland
Ronkende woorden als ‘groots’, ‘meeslepend’ en ‘mythisch’ zijn nu voor een keer waar, betreffende dit bedwelmende epos over het Wilde Westen van de Amerikaanse schrijfster (Orange Prize for Fiction 2011 voor ‘The tiger’s wife’, vertaald als 'De tijgervrouw van Galina'*). Er worden twee verhaallijnen uitgerold, die op het eind schitterend samenkomen. In het ene verhaal volgen we een dag lang het harde leven van kolonistenvrouw Nora in 1893 in Arizona Territory (New Mexico). Langzaam verdorstend wacht ze op de terugkomst van haar man en zonen. De eerste, een idealistische krantenmaker, is op zoek naar water en al enkele dagen te laat, haar twee zonen blijken na een ruzie onvindbaar. Thuis is haar jongste zoon ervan overtuigd dat er een mysterieus beest rondwaart. In het andere verhaal verschuilt de getinte wees Lurie, die soms door geesten wordt bezeten, zich na een misdrijf voor een sheriff in een (non-fictioneel) infanterieregiment, dat experimenteert met kamelen als vervoersmiddel. Een verhaal dat authentiek aandoet. Daarnaast is het bovendien onderhuids een actuele ode aan immigranten en vluchtelingen.
Wanda Reisel
Adam
Het werk van de Nederlandse romancier, toneelauteur en scenarioschrijfster (1955) werd meermaals genomineerd, onder andere voor de Libris Literatuur Prijs en de AKO Literatuurprijs. In deze maatschappijkritische roman volgt ze Adam Landau, een gewiekste bedrieger die zich boven de wet stelt. Na een terroristische aanslag op de Dam werkt hij zich binnen in de organisatie Vluchtelingen in Nood. Via een geslepen meesterplan licht hij de organisatie voor miljoenen op. Vanaf dan wordt hij zelf een reiziger-vluchteling, op weg naar Shanghai en daarna naar een desolate Noorse fjord. Zijn pad kruist dat van de flamboyante fotografe Lili die hij al snel als de vrouw van zijn leven ziet. Uiteindelijk overtreft ze hem met haar gewiekste kat-en-muisspel. Bij momenten expliciteert de auteur de emoties en drijfveren van haar hoofdfiguur te sterk, terwijl de lezer genoeg aanwijzingen heeft om dit zelf in te vullen, maar deze roman over de rekbaarheid van morele grenzen is vlot geschreven, bij momenten erg spannend opgebouwd, en kan een breed lezerspubliek boeien.
Cherry Duyns
Afscheid
Filmmaker en schrijver Cherry Duyns kijkt terug op zijn relatie met zijn moeder. Tijdens de laatste jaren van haar leven bezoekt hij haar regelmatig in haar woonplaats Wuppertal. Hij beschrijft haar ziekteproces, haar opname in verpleeg- en ziekenhuis, en haar levenseinde in 2016. Daarmee vervlochten reconstrueert hij haar tragische leven vanaf de oorlogsjaren. Dat is tegelijk een terugblik op zijn eigen leven. Cherry werd geboren in 1944 in Duitsland. Zijn vader was een Hollandse goochelaar die in Duitsland was tewerkgesteld. Daar ontmoette hij Cherry’s moeder. De twee werkten samen in de variétéwereld, maar na de oorlog was er geen werk en verhuisden ze naar Haarlem. Toen het huwelijk spaak liep werd de kleine Cherry door zijn moeder meegenomen naar Duitsland. Na enkele jaren ging Cherry weer bij zijn vader wonen in Nederland. Met korte zinnen roept Duyns op wat het betekent om afscheid te nemen, meermaals tijdens het leven en bij de dood voorgoed. In het kleine gebaar en het banale weet hij de liefde tussen moeder en zoon zichtbaar te maken. Een prachtige memoir!