Niets weerstaat de nacht
Delphine de Vigan
Productinformatie "Niets weerstaat de nacht"
Met het afscheid van haar moeder, die zichzelf op 61-jarige leeftijd doodde, is voor haar dochter de noodzaak geboren het complexe, in raadselen gehulde verleden van haar moeder te ontrafelen. Ooit was haar moeder, die opgroeide in een kinderrijk en ogenschijnlijk gelukkig gezin, een veelbelovend kindsterretje. Vanaf het moment dat zich binnen dat gezin tragische maar onbespreekbare gebeurtenissen aandienen, ontwikkelt zij zich tot een breekbare, introverte, ontroostbare vrouw. Met een schrijnend gevoel van onmacht moet de dochter aanzien hoe de neergang zich voltrekt aan haar moeder, die lijdt aan een ernstige psychische stoornis. Autobiografische roman van de Franse auteur (1966), die onder het pseudoniem Lou Delvig debuteerde met 'Jours sans faim' (2001), waarnaar ze in haar jongste, veelvuldige bekroonde roman verwijst. Met de nodige prudentie en in een geserreerde stijl richt de dochter een indrukwekkend monument op voor haar moeder, dat in de fraaie Nederlandse vertaling voor een breed publiek toegankelijk is. Met enkele verklarende noten.
Eigenschappen "Niets weerstaat de nacht"
Auteur: | Delphine de Vigan |
---|---|
Onderwerp: | Families, Zelfdoding |
Originele Taal: | Frans |
Aantal pagina's: | 445 |
Jaar van uitgave: | 2011, 2014 |
Aanmelden
Vergelijkbare boeken
Een zachte hand
Bij thuiskomst in haar appartement in Parijs vindt Myriam haar twee kleine kinderen met messteken in bad. Daarna begint het verhaal. Na de geboorte van Mila en Adam koos ze toch voor haar carrière als advocaat. Haar man Paul, geluidstechnicus, kreeg steeds meer opdrachten. Zo kwam Louise als nanny bij hun in huis. Ze was zorgzaam voor de kinderen, kookte lekker, ruimde het huis obsessief op. Louise, weduwe, traumatisch verleden, schulden en contactloos, beet zich vast in het gezin. De aanvankelijke vriendschappelijke relatie met Myriam en Paul verkoelde na enkele incidenten. Toen ze het einde van haar baan zag naderen, omdat de kinderen naar school konden gaan, werd ze manisch depressief. De stress in het moderne gezin wordt herkenbaar beschreven. Het gecompliceerde karakter van Louise wordt door verschillende naasten uiteengezet. Haar omgang met de kinderen wordt in heldere, trefzekere woorden neergezet. Deze tweede roman van Slimani (1981) werd bekroond met de Prix Goncourt 2016.
De gelukkige huisvrouw (Eenvoudig Lezen)
Lea heeft een prettig, rustig luxe leventje, tot ze zwanger wordt. Een baby is niet echt haar grote wens. De bevalling is zwaarder dan verwacht. Daardoor raakt zij in een postnatale depressie. Ook het onverwerkte verdriet van haar vaders leven en dood speelt een belangrijke rol. Met professionele hulp krijgt ze de kans om haar gezondheid en leven weer op de rails te krijgen. Knap om een moeilijk onderwerp toegankelijk te maken door gewone, eenvoudige taal en toch een vloeiend geheel te houden met voldoende spanning om door te lezen. Korte zinnen en hoofdstukken houden het overzichtelijk voor de doelgroep: mensen die moeite hebben met moeilijke taal. Door het onderwerp meer geschikt voor vrouwen die er zeker ook veel stof tot praten uit kunnen halen. Bewerking in zeer eenvoudig Nederlands van de roman uit 2000 van Heleen van Royen.
Aleksandra
Kleindochter Lisa reist in 2014
naar de geboorteplaats van haar grootmoeder in Oost-Oekraïne
om sporen te vinden van hun vermoorde neef Kolja. Via een 'val
in de tijd' ontmoet ze de fictief opgevoerde levende
overgrootvader Nikolaj. Hij stamt af van het Don Kozakkenvolk
en vertelt hartverscheurende verhalen over de familie
gedurende een periode van ruim 100 jaar. Landbouwgronden die
zijn onteigend, een gedwongen verhuizing naar de stad waarbij
de familie is gesplitst, vooral ook armoede en gebrek aan
voedsel. Aleksandra, zijn dochter, wordt op 18-jarige leeftijd
tewerkgesteld in de Duitse oorlogsindustrie en heeft hij nooit
meer heeft teruggezien. Afgewisseld met hoofdstukken van de
hedendaagse stad Loegansk, waar Kolja met zijn gezin woonde.
Met gebruik van een opgenomen familiestamboom, Oekraïense
symbolen en een authentieke literaire vorm waarin deze
bijzondere familiegeschiedenis vorm krijgt. Debuutroman van
Nederlands-Oekraïense schrijver (1989) en programmamaker die
eerder 'De benen van Petrovski'* (2016) schreef. Lisa Weeda
werd door de jury van de Volkskrant uitgeroepen tot literair
talent van 2022.
Een Duitse fantasie
De roman is opgebouwd uit verschillende verhaallijnen die soms duidelijk en soms minder duidelijk met elkaar te maken hebben, maar als overkoepelend thema de Tweede Wereldoorlog hebben. Een vluchtende ex-bewaker van een concentratiekamp, een vrouw die haar geliefde mist, een oude man die terugdenkt aan een openluchtconcert vlak na de oorlog, een meisje in een bejaardentehuis dat een oude man moet helpen eten en daar helemaal geen zin in heeft. Ook wordt via brieven en een interview de mogelijke verdwijning van de kunstenaar Franz Marc beschreven. Hij overleed in 1940, maar is misschien al eerder van de radar verdwenen. Philippe Claudel (1962), schrijver van een groot en imposant oeuvre, laat aan de hand van enkele personages de pijnlijke kant van de oorlog oplichten. Wie was er goed en wie fout, wat weten we van al die naamloze slachtoffers of de familieleden en geliefden van hen die verdwenen zijn? Een intrigerende en originele reconstructie van enkele roemloze levens die niet vergeten mogen worden. Zeer de moeite waard.
Toen ik je zag
Isa Hoes (1967) en Antonie Kamerling (1966) leren elkaar in 1990 kennen tijdens audities voor de soapserie 'Goede Tijden Slechte Tijden'. Ze worden verliefd op elkaar, gaan samenwonen en trouwen. Het stel krijgt twee kinderen: Vlinder en Merlijn. Isa en Antonie spelen beiden in verschillende televisieseries, speelfilms, toneelstukken en musicals. Voor de buitenwereld zijn ze een geslaagd en stralend paar, maar Antonie kampt steeds vaker met depressies, terwijl Isa het gezin bij elkaar probeert te houden. Antonie’s depressies worden zo erg dat hij op 6 oktober 2010 een einde aan zijn leven maakt. In dit boek vertelt Isa over het leven met haar grote liefde Antonie, vanaf het moment dat ze elkaar leren kennen tot de periode na zijn dood. Een indrukwekkend en aangrijpend relaas over het leven met een partner die manisch-depressief is.
Vernietigen
Een vuistdikke (573 blz.)
literaire roman over politiek, terrorisme en de condition
humaine. De lezer volgt het verhaal van Paul Raison in het
Frankrijk van 2026. Raison is topambtenaar voor de Franse
regering. Hij wordt contactpersoon voor het onderzoek dat de
geheime dienst uitvoert wanneer een terroristische dreiging
zich aandient. De Franse presidentsverkiezingen zijn in
aantocht en omdat de zittende president na zijn tweede termijn
niet kan worden herkozen, maakt extreemrechts veel kans op
winst. Een realistische nepvideo toont de onthoofding van
prominente kandidaten. Ondertussen gebeurt er van alles in het
privé- en gezinsleven van Raison. Intelligent en gedetailleerd
geschreven. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep.
Met enkele zwart-witillustraties.Michel Houellebecq
(Saint-Pierre, 1958) is een wereldberoemde schrijver, essayist
en dichter. Zijn werk wordt in meer dan dertig landen
uitgegeven en won meerdere literaire prijzen, zoals de
Austrian State Prize for European Literature, de Oswald
Spengler Prize en de Prix Décembre. ‘Vernietigen' is zijn
achtste roman.
Onderworpen
Een professor aan de Sorbonne, groot kenner van het oeuvre van Joris-Karl Huysmans, ziet zijn land in 2022 aan de vooravond van de presidentsverkiezingen steeds verder polariseren: een burgeroorlog lijkt onvermijdelijk. De traditionele partijen zijn uitgespeeld, de strijd gaat tussen het Front National en de Fraternité musulmane (Moslimbroederschap). Op de valreep doet een van de leiders een politieke meesterzet.
Dorst
De laatste uren van het leven van Jezus worden op indringende wijze, naar eigen interpretatie, beschreven. Vanaf het vonnis door Pilates, via de kruisgang naar de kruisiging tot en met de korte tijd daarna wordt de lezer meegevoerd in het door de Franse schrijfster vrij herschreven Bijbelverhaal, vanuit het perspectief van Jezus, de ik-verteller. In een lange monoloog laat Amélie Nothomb (1966), van wie meer dan twintig romans verschenen, in een prachtig proza Jezus over zijn laatste uren vertellen. Het is een heel bijzondere, literaire (en mooi in het Nederlands vertaalde) weergave. De afwisselend in België en Frankrijk wonende schrijfster ontving voor haar eerdere werk reeds veel literaire prijzen. Ook deze roman werd voor de Prix Goncourt 2019 genomineerd. Korte, uitstekend geschreven roman die helemaal past in het werk van de schrijfster.