Wachten op Noora

Productinformatie "Wachten op Noora"
Nahid, die met haar familie in Iran woont, raakt in een anti-Islamitische demonstratie haar jongste zusje Noora kwijt. Nahid voelt zich hier de rest van haar leven schuldig over. Ze vlucht samen met haar man en haar dochtertje Aram naar Zweden om weg te zijn uit de Islamitische dictatuur. Jaren later wordt daar ontdekt dat ze ongeneeslijke kanker heeft en nog zes maanden te leven heeft. Ze vecht tegen de dood om te overleven tot het dochtertje van Aram geboren zal zijn. Dat lukt op het nippertje en dat dochtertje gaat ook Noora heten. Het verhaal geeft duidelijk inzicht in het leven van Iraanse mensen en vooral ook in de soms moeilijke manier van elkaar tonen hoeveel ze van elkaar houden. Een aangrijpend boek door de Iraanse schrijfster (1983) in ik-vorm geschreven.
Eigenschappen "Wachten op Noora"
Auteur: Golnaz Hashemzadeh Bonde
Genre: Psychologisch verhaal
Originele Taal: Zweeds
Aantal pagina's: 197
Jaar van uitgave: 2017, 2018

0 van 0 beoordelingen

Geef een beoordeling

Deel jouw ervaringen met andere leesclubs.


Vergelijkbare boeken

Dansen in de regen (Eenvoudig Lezen)
Hanna is heel onzeker over zichzelf. Als ze een feestje wil geven, twijfelt ze of het wel leuk genoeg zal zijn. Maar het wordt een groot succes. In korte zinnen en met makkelijke woorden wordt verteld met welke dilemma's de hoofdpersoon worstelt en welke keuzes zij maakt. Hoewel zij haar beperkingen heeft, weet zij op een positieve manier om te gaan met de 'beren op de weg'. Erg leuk en positief verhaal over kleine dingen die belangrijk zijn in ieders leven. Het verhaal wordt zo verteld dat het voor mensen die moeite hebben met lezen begrijpelijk en herkenbaar is. Het heeft het keurmerk Makkelijk Lezen. Apart te lezen van 'Hanna's verjaardag'* dat over dezelfde hoofdpersoon gaat. Aantrekkelijke omslag, ruime bladspiegel; geen illustraties in de tekst. Leesniveau A1/A2..
De overlevenden
De Zweedse auteur (1976) komt na autobiografische boeken met deze autobiografisch sterk ingekleurde debuutroman, genomineerd voor ‘Svenska Dagbladets Litteratuurpris 2020’ en internationaal een groot succes. Het is het verhaal van drie jonge mannen die terugkeren naar het eenzaam gelegen zomerhuis, waar zij ooit samen met hun ouders en de hond Molly de lange zomervakanties doorbrachten. Benjamin, Nils en Pierre voeren de urn met de as van hun moeder mee, want mama wil worden uitgestrooid in het meer bij het huisje. In retrospectieven borrelt een traumatisch verleden naar boven. Het voortdurende gevecht met elkaar en om liefde, aandacht en waardering van hun onvoorspelbare ouders. Zij zijn hoofdzakelijk met zichzelf, hun slaap- en drinkgewoontes en een ‘verdeel-en-heers-opvoeding’ van hun zoons bezig. Benjamin veroorzaakt in een dicht bij de ‘stuga’ gelegen transformatorhuisje een explosie, met Molly als slachtoffer. Pas veel later wordt het werkelijke familietrauma duidelijk. Een pakkende, psychologisch diepgaande roman met pijnlijke herkenningspunten. Zeer aanbevolen.
Ren, Amina, ren! (Eenvoudig Lezen)
Een vlot leesbaar verhaal voor NT2-leerders. Hoofdfiguur is Amina, een jongere uit Somalië die nu in Nederland woont. Haar beste vriendin Lina ontdekt dat Amina hard kan lopen en helpt haar daarbij. Het gaat om een oorspronkelijk Zweeds verhaal dat in het Nederlands vertaald is. Het taalniveau is volgens de uitgever A1-A2. Hier en daar worden woorden gebruikt die minder bekend kunnen zijn: nerveus, geblesseerd, aanhobbelen, maar in de context van het verhaal zijn deze woorden wel te begrijpen. Door flashbacks en de veronderstelde wereldkennis (vluchtelingenproblematiek) zal het verhaal minder geschikt zijn voor Nederlandse lezers die niet alleen problemen hebben met lezen en taal, maar daarnaast ook meer algemene geheugen en/of cognitieve beperkingen.
Hanna's verjaardag (Eenvoudig Lezen)
Als Hanna’s vijftigste verjaardag in zicht komt, besluit ze dat er niets te vieren valt. Ze is werkloos, ze is eenzaam. Hanna zet een advertentie in de krant dat ze met vakantie gaat op haar verjaardag en trekt zich vervolgens terug in het vakantiehuisje van haar broer. Deze onverwachte move in haar leven levert haar uiteindelijk twee nieuwe vrienden op. Een verhaal over eenzaamheid en vriendschap, in eenvoudige doch niet kinderlijke taal. Aardig uitgewerkt en geloofwaardig plot. Oorspronkelijke uitgave in het Zweeds, keurig vertaald. Leesniveau A1/A2, veertien korte, overzichtelijke hoofdstukken, in een boekje met hardcover. Met keurmerk Makkelijk Lezen..
Anna, Hanna en Johanna
Het leven van drie generaties Zweedse vrouwen.
De blinde bloemist (Eenvoudig Lezen)
Eva heeft een bloemenzaak die niet goed loopt. Maar dan krijgt zij een heel grote bestelling. Op hetzelfde moment staat Alice op de stoep: een blinde stagiaire. Eva heeft geen idee wat ze met Alice aan moet. Hoe kan iemand die blind is haar helpen met boeketten maken? Als Eva even de winkel uit is, grijpt Alice haar kans. Een verhaal over ondernemen, stage lopen, maar ook over vooroordelen en vertrouwen. Dit boek verschijnt in de serie ‘De Leesstraat’, makkelijk te lezen, leesniveau A1/A2 en heeft het keurmerk Makkelijk Lezen. Het verhaal heeft 4500 woorden, 53 pagina’s tekst en is verdeeld over elf titelloze korte hoofdstukjes. Het is goed vertaald uit het Zweeds. 
De onzichtbare bruid
In het begin denk je eerder aan een kostuumdrama uit oude tijden dan aan 1945. De zwangere zeventienjarige Sandrine bevindt zich in een steenkoud Zweden, na een verschrikkelijke oorlogservaring. Ze wordt gered door de rijke Ivan Ceder die haar huwt. Zo wordt ze onderdeel van zijn aristocratische, kille familie. Nog tijdens de bruiloft wordt het kind geboren. Sandrine weigert elk contact met het meisje, maar dienstmaagd Vanna ontfermt zich over haar. Ivan en zijn familie hebben donkere kanten, maar Sandrine heeft zelf ook haar geheimen. Langzaam wordt een en ander duidelijker en lijkt het net zich rond haar te sluiten. De roman betovert van begin tot eind. Het verhaal is gruwelijk en bloedstollend spannend. De lezer kan soms denken vat te krijgen op het verhaal, maar wordt steeds weer verrast. De auteur schrijft beeldend en filmisch. Een aangrijpend boek met hoofdrollen voor fascinerende vrouwen. Vierde roman van de auteur, die een grote Zweedse lezersprijs won met 'Het huis van de parelvisser'*. Een roman over de oorlog, maar heel anders dan andere.