Achtendertig nachten

Productinformatie "Achtendertig nachten"
  In 1767 wordt een zwangere jonge boerin na de verdachte dood van haar man opgesloten in het gevang in Assen, in afwachting van de berechting.  
Eigenschappen "Achtendertig nachten"
Auteur: Janne IJmker
Onderwerp: 18e eeuw, Drenthe
Aantal pagina's: 311
Jaar van uitgave: 2006

0 van 0 beoordelingen

Geef een beoordeling

Deel jouw ervaringen met andere leesclubs.


Vergelijkbare boeken

Het negerboek
Aminata is nog klein als ze uit de Afrikaanse binnenlanden wordt weggevoerd en in de hel van een slavenschip belandt. Op een indigoplantage in Virginia ontdekken twee oudere slaven dat ze kan lezen en schrijven en kennis heeft van kruiden en het vroedvrouwschap. Ze wordt hun geheime leerling. Een joodse handelaar neemt haar over nadat ze haar kind verloren heeft. Jaren later ontvlucht ze hem tijdens een reis naar New York. In de achterbuurten helpt ze morsige liefjes van Britse officieren te bevallen. Ondertussen bouwt ze een netwerk op, waardoor ze als vrije vrouw naar Nova Scotia kan reizen. Uiteindelijk keert ze terug in Afrika, maar haar dorp kan ze niet bereiken. Haar lange reis eindigt in Londen, waar ze een belangrijke rol speelt bij de discussies rond de afschaffing van de slavernij. Lawrence Hill stamt zelf af van Amerikaanse slaven. Tijdens stamboomonderzoek ontdekt hij de opzienbarende rondreis van sommige slaven. En hij stuit op Het negerboek, een nauwkeurige opsomming van slaven die naar Nova Scotia vertrokken, hoe oud en fit ze zijn en hoe ze hun vrijheid kregen. Het inspireerde hem tot deze meeslepende roman, die met alle indrukwekkende details geen moment vaart verliest.
Feest van het begin
In de tweede helft van de achttiende eeuw in Frankrijk wordt een meisje te vondeling gelegd en belandt in een door nonnen geleid tehuis, maar door haar vrijgevochten natuur is ze daar al gauw niet op haar plaats.
De vijfde winter van de magnetiseur
Een magnetiseur die, op de vlucht voor een groep premiejagers, in de herfst van 1793 aankomt in een Duits stadje, weet al gauw de bevolking voor hem te winnen.
Hoe duur was de suiker
De zusjes Elza en Sarith wonen op een suikerplantage in Suriname. Het is de tijd van de bloeiende suikercultuur, maar het is erg onrustig in het land. Er is veel angst voor opstandige slaven, die onder leiding van guerrillaleider Boni aanslagen plegen op plantages. Ondanks hun beschermde opvoeding komen Elza en Sarith toch in aanraking met de opstandelingen en hun strijd tegen de kolonisten... Deze roman speelt zich af in het koloniale Suriname. Het verhaal gaat over een joodse plantersfamilie, in het bijzonder over het wel en wee van de twee zusjes Elsa en Sarith, en de slaven die in hun leven een rol spelen. Het leven van de slaven - vol kommer en kwel - staat in schril contrast met dat van hun meesters, dat vol pracht en praal is. Deze pracht en praal is evenwel verkregen door de onmenselijke inspanningen van de slaven. Duidelijk wordt dat de suiker van de plantages duur betaald is: met mensenlevens. Deze roman was het debuut van de auteur (1936). De slaventijd is een aangrijpende periode in de Surinaamse geschiedenis. Er is veel over geschreven (de vrijheidsheld Boni, Oeronoko), maar niet veel vanuit het gezichtspunt van de planters. In dit opzicht is het boek interessant. Achterin staan vertalingen in het Sranan (Surinaams) van woorden, begrippen en uitdrukkingen die in de Nederlandse tekst met een asterisk zijn aangegeven. Ook verfilmd.
Het psalmenoproer
Historische roman die zich afspeelt in Maassluis tijdens de 18e, begin 19e eeuw. In 1773 werd in gereformeerd Nederland een nieuwe psalmberijming ingevoerd. Men moest ook sneller gaan zingen in plaats van de gedragen zang op hele, langgerekte noten. Nederland stond op z'n kop. De commotie over het psalmgezang werd algauw een uitlaatklep van de verpauperde onderklasse. Het vissersstadje Maassluis, dat te kampen heeft met teruglopende haringvangsten, wordt het toneel van een grimmige volksopstand. De muziek- en natuurminnende reder Roemer Stroombreker raakt door een amoureuze affaire met huid en haar betrokken bij het oproer. Naast pikante slaapkamergeheimen en hilarische domineesportretten zorgen natuurbeschrijvingen en muziek voor een levendige invulling van de historische setting. De verschijning van 'Moot Sart' en Beethoven in het verhaal is een vondst. Maarten 't Hart heeft uitvoerig archiefonderzoek verricht voor dit boek. Letterlijke citaten in dialogen en 18e-eeuws vocabulaire geven het verhaal een authentieke kleur.  
De thuiskomst
  Historische roman van de populaire Enquist [1945] over het leven van Elizabeth Batts [1741-1835], de vrouw van de beroemde ontdekkingsreiziger, kapitein James Cook. Enquist romantiseert het leven van Elizabeth met behulp van historische feiten. Batts' zeemansvrouwenleven valt uiteen in een leven met, een leven zonder en een gedeelte wachten op "de thuiskomst" van James. Uiteindelijk overleeft ze zowel haar man als haar zes kinderen en blijft alleen achter. De lezer krijgt een goed beeld van haar eenzaamheid. James is soms jaren van huis, terwijl zij alleen in Londen achterblijft en haar gezin draaiende houdt. De roman lijkt in het heden te spelen, Elizabeth heeft het gevoelsleven van een hedendaagse moderne vrouw. Hierdoor is het verhaal psychologisch sterk maar komt de historische component minder uit de verf. 'De thuiskomst' is met veel inlevingsvermogen en oog voor detail geschreven vanuit het vrouwelijk perspectief. De stijl is beeldrijk en uitgesproken literair. Er valt veel te genieten in dit boek dat geschikt is voor een groot (vrouwelijk) publiek.
De bidsprinkhaan
 Levensgeschiedenis van een zwarte slaaf in het 18e eeuwse Zuid-Afrika. Hoofdpersoon is Kupido Kakkerlak, een als onvrij geboren lid van de Khoistam, wiens leven in het teken komt te staan van het christelijke geloof. Het verhaal speelt zich af in de 18e eeuw en na een leven vol zonden (alcoholisme, ontrouw) maakt Kupido kennis met de zendelingen en bekeert hij zich, waarna hij ook zelf zendeling wordt. In 3 afdelingen vertelt Brink dit waargebeurde levensverhaal, waarin thema's als machtsmisbruik, blanke overheersing, bijgeloof (zoals m.b.t. de bidsprinkhaan), magisch-realisme, eenzaamheid en (geestelijke) armoede een rol spelen. Brink heeft oog voor de schoonheid van inheemse tradities en hij is kritisch over het zendelingenideaal.
Een schitterend gebrek
In zijn memoires maakt Giacomo Casanova (1725-1798) melding van het feit dat hij als 17-jarige verliefd werd op een meisje van 14. Toen hij na een verblijf in Venetië terugkeerde om met haar te trouwen, was ze verdwenen. Zestien jaar later ontmoette hij haar weer in een bordeel in Amsterdam. Deze roman vertelt het verhaal van deze Lucia. Haar verdwijning destijds was een daad van liefde: omdat haar gelaat was aangetast door de pokken, zou zij in Venetië, waar alles op uiterlijkheden gericht was, Casanova's loopbaan in de weg gestaan hebben. Na veel omzwervingen geniet ze in Amsterdam faam als luxe prostituee, wier aantrekkingskracht onder andere is gelegen in het feit dat ze gesluierd door het leven gaat. Als ze Casanova weer ontmoet, herkent deze haar dan ook niet. Een spannende, elegante en mooi opgebouwde roman met fraaie beelden en motieven, waarin Lucia haar verlichte opvattingen ontwikkelt over de liefde en over de verhouding tussen rede en gevoel. Dat die ontwikkelingen meer benoemd worden dan getoond in haar doen en laten, maakt het boek soms minder levendig, maar doet weinig af aan het geheel.