Finse dagen

Productinformatie "Finse dagen"
Op feestjes en tijdens etentjes wordt Herman Koch vaak op meewarige toon gevraagd naar zijn "Finse periode'. Hij doet er zelf ook lacherig over, en dat heeft alles te maken met de ongeloofwaardigheid van zijn verblijf in Finland. Een lange, onhandige jongen van negentien die ervoor kiest om op een zeer afgelegen plek op het land en in de bossen te gaan werken. Het klinkt wellicht romantisch, maar dat was het niet. Zijn moeder was kort ervoor overleden en Herman ging erheen om weg te zijn van zijn vader en diens nieuwe vriendin, en om uit te stellen wat hij eigenlijk allang wist. Veertig jaar later is Koch terug in Finland en stuit hij op een dichtbundel die expliciet verwijst naar zijn eerdere verblijf. Niet langer kan hij deze periode afdoen met een grap. Hij neemt zijn eigen geschiedenis onder de loep, onderzoekt hoe herinneringen werken en hoe hij dit verhaal kan vertellen zonder de werkelijkheid te besmeuren.
Eigenschappen "Finse dagen"
Auteur: Herman Koch
Genre: Psychologisch verhaal
Onderwerp: Herinneringen, Schrijverschap
Aantal pagina's: 307
Jaar van uitgave: 2020

0 van 0 beoordelingen

Geef een beoordeling

Deel jouw ervaringen met andere leesclubs.


Vergelijkbare boeken

Een film met Sophia
De personages (minstens middenklasse, vaak hoger) bij Herman Koch (1953) hebben meestal een heimelijke kant. Alsof we ze betrappen in pyjama. Hun geestelijke toestand is vaak bedenkelijk, blootgelegd door een lastig incident, negatieve emoties of uit opzettelijke contramine. Het zijn personages die intrigeren, maar ook wel irriteren. Hun boude, ‘reactionaire’ ideeën en uitspraken zijn niet ‘politiek correct’, wel vermakelijk soms, en het is ‘best lekker’ dat iemand ze durft te denken. Zijn romans lezen vlot. De hoofdpersoon van ‘Een film met Sophia’, de oudere regisseur van die film, ligt op oudjaar op de bank. Hij ergert zich aan alles, heeft geen zin in feestelijkheden, bedenkt hoe hij kan ‘verdampen’. De veel jongere steractrice van zijn film is bij hem in huis. Teruggaande in de tijd horen we hoe dat jonge meisje is ‘gecast’, over concept en moeizame realisatie van de film, over rivaliteit tussen regisseur en mannelijke tegenspeler. Toch loopt het verhaal anders dan je ondertussen (#MeToo) aan het bedenken was. Gevolg: je krijgt toch wat begrip en sympathie voor een moeilijk mens.
Biecht aan mijn vrouw
Een autobiografische roman van Pieter Waterdrinker die zich afspeelt tijdens de coronapandemie. Waterdrinker verblijft enkele weken in het Schrijvershuis aan het Spui. Daar verschijnen kennissen en vrienden uit zijn verleden, waardoor hij geconfronteerd wordt met een geheim uit zijn verleden dat zijn bestaan op zijn kop zet. Een boek over de zin van het leven, ouder worden, trouw en ontrouw, met plek voor milde spot. In betrekkelijk talige stijl geschreven. 'Biecht aan mijn vrouw' zal een publiek van vooral literaire lezers aanspreken. Pieter Waterdrinker (Haarlem, 1961) is een bekende Nederlandse auteur en journalist. Hij schreef tientallen boeken.
De greppel
Toegankelijk geschreven psychologische roman, van de schrijver van onder andere 'Het diner' (2009) en het Boekenweekgeschenk 2017, over een zelfverzekerde burgemeester van Amsterdam die aan het wankelen gebracht wordt. Hij vermoedt namelijk een buitenechtelijke relatie tussen zijn vrouw en een wethouder. De lezer leest zijn gedachten en ervaart zo de toenemende twijfel. Terwijl de burgemeester zijn vrouw in toenemende mate wantrouwt, moet hij omgaan met de sterfwens van zijn hoogbejaarde ouders en met de verantwoordelijkheden op zijn werk. De spanning zit in de opbouw van het verhaal, dat verrassende wendingen bevat. Passages over de twijfel en jaloezie van een mogelijk buitenechtelijke relatie en uitgebreide herinneringen wisselen elkaar af. Thematiek als het voltooid leven, het milieuvraagstuk en natuurwetenschappelijke ontwikkelingen komen zijdelings aan de orde. Interessant is het overkoepelende thema van aanhoudende onzekerheid over de blik van een persoon op de realiteit: in hoeverre bestaat deze, wat doe je ermee en is een mens in staat de werkelijkheid te bevatten?.
De terugkeer
Vijf jaar oud was Jennie toen haar vader de hand aan zichzelf zou hebben geslagen. Nu alweer twintig jaar geleden. Zij heeft nooit in die zelfgekozen dood willen geloven. Haar broer Max, die destijds tien was, praat niet graag over vroeger. Maar Jennie kan het verleden niet laten rusten. Hun vader kijkt vanuit het hiernamaals toe op het leven van zijn dierbaren. Hij heeft de antwoorden op Jennies vragen, maar niemand hoort de doden. En als bij moeder alzheimer wordt geconstateerd, beseft Jennie dat ook zij straks geen antwoorden meer kan geven. Het wordt tijd om de feiten op te graven.
Schemerleven
Een delicate roman over liefde en verlies. Op een late wintermiddag in 1963 stapt de jonge, vrijgevochten Frieda Tendeloo de dichtgevroren Waal op. Haar ontmoeting tussen de ijsschotsen met de getrouwde Otto is er een die ze nooit meer zal vergeten. Samen beleven ze een liefde die onstuimig begint, maar noodlottig afloopt. Haar leven lang houdt Frieda haar herinneringen hieraan voor zichzelf, maar als ze op eenentachtigjarige leeftijd opeens weer alleen is, dringt het verzwegen verdriet zich onontkoombaar aan haar op. ’Schemerleven’ is in een fijnzinnige, doch directe stijl geschreven vanuit het perspectief van Frieda. Geschikt voor een breed tot literair lezerspubliek. Jaap Robben (1984) is een Nederlandse schrijver. Zijn romandebuut ‘Birk’ werd onder meer bekroond met de Nederlandse Boekhandelsprijs, en ‘Zomervacht’ haalde de longlist van de Intenational Booker Prize 2021. Zijn werk verschijnt inmiddels in vijftien talen
Het Koninklijk Huis
Deze nieuwe roman van Herman Koch speelt zich af in (fictieve) koninklijke kringen. Koning Hendrik heeft zelf zonder al te veel vraagtekens de troon bestegen, maar vaak vraagt hij zich af of hetzelfde ook nog voor zijn dochter zou gelden. Hij wordt een toenemende leegte gewaar; iets dat op hem afkomt van heel ver. ‘Het Koninklijk Huis’ is zowel satire als tragisch drama. Vlot en vaardig geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep.Herman Koch (Arnhem, 1953) is een wereldberoemde Nederlandse schrijver, scenarioschrijver, acteur en columnist. Hij schreef tientallen boeken. Zijn werk werd in meer dan twintig landen uitgegeven
Het diner (Eenvoudig Lezen)
De broers Serge en Paul dineren met hun vrouwen om een probleem te bespreken. Hun beider zoons hebben bij een uit de hand gelopen pesterij een zwerver in brand gestoken. Het is op televisie geweest en nu wil Serge, in de running voor minister-president, een persconferentie geven en hun kinderen aangeven. De anderen zijn tegen en willen de levens van hun kinderen niet laten verruïneren door zoiets. Tijdens het diner komen de verschillende opvattingen bloot te liggen. Bijkomend aspect: Serge en zijn vrouw hebben ook een pleegzoon die de andere jongens chanteert en dreigt het openbaar te maken. Spannend relaas over de loyaliteit van ouders tegenover hun kinderen, klassenverschillen en misantropie, maar met erg veel plot in kort bestek. Voor lezers met weinig leeservaring is het verhaal omgewerkt tot eenvoudig Nederlands. De zinnen zijn kort en beginnen meestal op een nieuwe regel. Een aantal moeilijke woorden wordt achter in het boek toegelicht. De ruime bladspiegel vergemakkelijkt het lezen. Ook geschikt voor de NT2-leerder (B1).