De val van Thomas G.

Productinformatie "De val van Thomas G."
Elfde roman van de bekende Nederlandse schrijfster Nelleke Noordervliet (1945) over de affaire Thomas G. Uitgever Thomas Geel heeft een uiterst controversieel boek uitgegeven over hedendaags fanatisme, waarover een schandaal is ontstaan. De media ontketenen een hetze en hij delft het onderspit. Thomas overlijdt plotseling en laat iedereen in verbijstering achter. Onderzoeksjournalist Joris de Groot gaat de affaire Thomas G. uitzoeken. We volgen afwisselend de gedachten van weduwe Isa, dochter Leonie en onderzoeksjournalist Joris. Per hoofdstuk wisselt het perspectief van personage, wat leidt tot veel spanning, je blijft lezen omdat je wilt weten wat er precies gebeurd is. Hoogtepunt zijn de fraaie dialogen tussen moeder en dochter. Uiteindelijk verschijnt er een afscheidsbrief met Thomas’ onwaarschijnlijke levensverhaal, waar niemand weet van had, zelfs zijn vrouw niet, en passen alle stukjes van de puzzel in elkaar. Knap geconstrueerde literaire roman met psychologische diepte, geschreven in een soepele en fraaie stijl. Voor een groot literair publiek.









Eigenschappen "De val van Thomas G."
Auteur: Nelleke Noordervliet
Onderwerp: NSB-kinderen, Ouder-kind relatie
Aantal pagina's: 284
Jaar van uitgave: 2020

0 van 0 beoordelingen

Geef een beoordeling

Deel jouw ervaringen met andere leesclubs.


Vergelijkbare boeken

Op de veranda
Het leven is voor de jonge Ella, dochter van Nederlandse ouders, niet gemakkelijk in Zuid-Afrika. Ze woont met haar door oorlog getraumatiseerde vader en haar met heimwee naar Nederland vervulde moeder in Durban. Ella’s vader kan het als ex-marinier niet meer aan om aan de kust te wonen en daarom verhuist het gezin naar de binnenlanden. Daar zit de vader avonden achter elkaar op de veranda te drinken en oorlogsverhalen te reciteren. In plaats van te slapen, staat Ella achter haar raam naar de verhalen van haar vader te luisteren. De haat-liefdeverhouding die zij met haar vader heeft, komt steeds meer onder druk te staan. Ella zit in meerdere opzichten gevangen tussen twee werelden. Tussen de werelden van haar vader en haar moeder en tussen Nederland en Zuid-Afrika. Lukt het haar zich hieraan te ontworstelen? Wat sterk is, is dat de stijl van het verhaal overeenkomt met de inhoud. De eindeloze oorlogsverhalen van de vader zijn soms minder boeiend om te lezen. Tegelijk benadrukken ze het verstikkende karakter ervan en kun je je als lezer daardoor goed in Ella verplaatsen. De schrijfster (1961) komt net als Ella uit Durban en spreekt van huis uit Nederlands.Hebban-pagina Op de verandaGoodreads-pagina Op de verandaWikipedia-pagina Elleke Boehmer (Engels)
Finse dagen
Op feestjes en tijdens etentjes wordt Herman Koch vaak op meewarige toon gevraagd naar zijn "Finse periode'. Hij doet er zelf ook lacherig over, en dat heeft alles te maken met de ongeloofwaardigheid van zijn verblijf in Finland. Een lange, onhandige jongen van negentien die ervoor kiest om op een zeer afgelegen plek op het land en in de bossen te gaan werken. Het klinkt wellicht romantisch, maar dat was het niet. Zijn moeder was kort ervoor overleden en Herman ging erheen om weg te zijn van zijn vader en diens nieuwe vriendin, en om uit te stellen wat hij eigenlijk allang wist. Veertig jaar later is Koch terug in Finland en stuit hij op een dichtbundel die expliciet verwijst naar zijn eerdere verblijf. Niet langer kan hij deze periode afdoen met een grap. Hij neemt zijn eigen geschiedenis onder de loep, onderzoekt hoe herinneringen werken en hoe hij dit verhaal kan vertellen zonder de werkelijkheid te besmeuren.Hebban-pagina Finse dagenGoodreads-pagina Finse dagenWikipedia-pagina Herman KochRecensie TzumRecensie BazarowLiteRom-pagina Finse dagen (met Bibliotheekaccount)Uittrekselbank-pagina Finse dagen (met Bibliotheekaccount)
Aan het eind van de dag
De auteur (1945) werd in 1987 bekend met ‘Tine, of De dalen waar het leven woont’ en ontving in 1994 de Multatuliprijs voor ‘De Naam van de vader’. Het thema van de memoires, de persoonlijke geschiedschrijving, gevangen tussen feit en fictie, keert vaak terug in haar werk, ook in deze roman. Het hoofdpersonage Katharina Donker, een ex-minister en auteur van twee bestsellers over politiek, krijgt nu van een jonge vrouw de vraag om mee te werken aan haar eigen biografie. Meteen wordt duidelijk dat Katharina goede redenen heeft om bepaalde passages uit haar leven uit het daglicht te houden, maar de biografe is slim en elke poging tot toedekken dreigt het omgekeerde effect te hebben. Voor zichzelf schrijft Katharina op wat ze eigenlijk niet kwijt wil. Dit resulteert in een boeiende evocatie van pijnlijke episodes uit haar privé- en politieke leven in de jaren zeventig. Een sterke psychologische roman over een politica die haar dochter en partners verliest, over ouder worden en de balans opmaken, geschreven in een onderkoelde, analytische stijl die bij het thema past.Hebban-pagina Aan het eind van de dagGoodreads-pagina Aan het eind van de dagWikipedia-pagina Nelleke NoordervlietRecensie BazarowLiteRom-pagina Aan het eind van de dag (met bibliotheekaccount)Uittrekselbank-pagina Aan het eind van de dag (met bibliotheekaccount)Boekenpodcast: Aan het eind van de dag