Konvooi
Tommy Wieringa
Productinformatie "Konvooi"
Een persoonlijk verslag van Tommy Wieringa over zijn reizen naar en in Oekraïne na de Russische invasie in 2022. Als zijn goede vriend en collega-schrijver Jaap Scholten hem vraagt om mee te rijden met een konvooi terreinwagens vol medische hulpgoederen voor soldaten aan het front in Oekraïne, besluit Wieringa mee te gaan om zich nuttig te maken. In de reizen die volgen hoort de auteur echo's van eerdere oorlogen op Oekraïense bodem, zoals beschreven door Joseph Roth en Isaak Babel, waardoor het ook een literaire reis terug naar de vorige eeuw wordt. Wieringa bepleit dat zijn verslag bovenal een liefdesverklaring is aan de anarchistische vrijheidsliefde van de Oekraïeners. In lichtvoetige, zeer persoonlijke en verhalende stijl geschreven. Met kleine zwart-witfoto's. Let op: dit boek bevat scènes met expliciet geweld. Tommy Wieringa (Goor, 1967) is een beroemde Nederlandse schrijver en journalist. Hij schreef vele boeken. Zijn werk wordt in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de BookSpot Literatuurprijs, de F. Bordewijk-prijs en de Halewijnprijs..
Eigenschappen "Konvooi"
Auteur: | Tommy Wieringa |
---|---|
Onderwerp: | Oekraïne, Oorlogen, Verhalen |
Aantal pagina's: | 159 |
Jaar van uitgave: | 2024 |
Aanmelden
Vergelijkbare boeken
Beladen huis
Een persoonlijk relaas van een vrouw na het overlijden van haar man. Terwijl ze na het verlies van haar levenspartner het huis opruimt, wordt schrijfster en sociologe Christien Brinkgreve geconfronteerd met de fysieke en emotionele ballast die hun samenzijn heeft achtergelaten. Het proces van opruimen brengt herinneringen naar boven en maakt de invloed van het verleden op haar huidige leven zichtbaar. Ze probeert te begrijpen hoe hun relatie en gezinsleven zich hebben ontwikkeld en welke rol zij daarin heeft gespeeld. Het verhaal verkent thema's als de ruimte die iemand inneemt in relaties en de maatschappij, en de keuzes die worden gemaakt uit liefde. Intelligent en op heldere toon geschreven. Geschikt voor een brede tot geoefende lezersgroep. Christien Brinkgreve (Amsterdam, 1949) is een Nederlandse schrijver en emeritus hoogleraar Sociale Wetenschappen. Ze schreef vele boeken, waaronder 'Het verlangen naar gezag', 'Het raadsel van goed en kwaad' en 'De ruimte van Herman Hertzberger'..
De opdracht van de Moor
Een fijnzinnige roman over massamigratie en het belang van verhalen. De schrijver Omar Lorenzo krijgt van een Nijmeegs ingenieursbureau de opdracht om Venetië in kaart te brengen met behulp van verhalen van reizigers, vluchtelingen en gelukszoekers. Deze verhalen zijn cruciaal voor een ambitieus project om het door overstromingen bedreigde Venetië in haar geheel naar een veilige plek in de woestijn te verplaatsen. Lorenzo krijgt hulp van de mysterieuze Moor, die zich ontpopt als rasverteller. Hun verhalen aan elkaar tonen de verbondenheid van de wereld, terwijl de dreiging van stijgend water toeneemt. Lichtvoetig en talig geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep. Abdelkader Benali (Ighazzazen, 1975) is een Marokkaans-Nederlandse schrijver en dichter. Hij schreef vele boeken. Zijn werk wordt in meer dan vijftien landen uitgegeven en won meerdere literaire prijzen, zoals de E. du Perronprijs, de Geertjan Lubberhuizenprijs en de Gouden Ganzenveer. Zijn recentste romans zijn 'De weekendmiljonair'* en ‘Paradijsvogel boven de Hoge Woerd'.**.
Mijn favoriete recept (Eenvoudig Lezen)
In oktober 2008 verscheen van Catherine Keyl "Catherine & Friends, over eten & emotie". In dat boek interviewde zij negentien bekende Nederlanders over hun herinneringen aan het het eten in hun jeugd, hun eetgewoonten, wat ze het liefst eten en zij vroeg hen een recept te geven. Uit die negentien geïnterviewden werden er voor dit boekje voor mensen die moeite hebben met lezen, tien gekozen onder wie Joop Braakhekke, Danny de Munck, Sonja Bakker en Gerda Havertong. De interviews zijn ingekort en herschreven in heel eenvoudige taal, net als de recepten. Dat zijn dezelfde als in "Catherine & Friends", maar weer versimpeld wat tekst en aanwijzingen betreft, al is het recept van Catherine zelf, Cocquilles met Noilly Prat, tamelijk exclusief vergeleken bij de overige recepten voor 2, 4 of 6 personen die wel algemeen verkrijgbare en betaalbare ingrediënten bevatten. Eenvoudige pocketuitgave met als omslag een collage van portretfoto's van de tien Bekende Nederlanders in kleur. Bij elk interview dezelfde foto, nu in zwart-wit; de receptfoto¿s vervielen. Duidelijke schreefloze letter, overzichtelijke lay-out. Voorin een inhoudsopgave, geen receptenregister. - Voorzien van het keurmerk Makkelijk Lezen.
Rinkeldekink
In 2015 kreeg Martine Bijl (1948-2019), op dat moment presentator van 'Heel Holland bakt', een hersenbloeding. Later kwam daar een depressie bovenop. Tegenover de ontreddering, uitputting en wanhoop bleven haar geest en geestkracht overeind. Korte verhaaltjes, eerlijk, openhartig, boordevol taalspel. Een van de clichés waarvan ze zelf vast zou gruwen – ‘ziekte kan ook een verrijking zijn’ – is toch wel van toepassing. Ze schrijft over wie ze als gezonde vrouw was. Tevreden over zichzelf, zonder een goed oog voor verlies en rouw in haar omgeving en het belang van liefdevolle zorg. Met haar treffende woordkeuze, intelligente waarnemingsvermogen en ongebroken humor schreef ze een boek dat inzicht biedt in de wereld van de ‘hersengeletselden’ onder ons, zonder dat het verstikkend is. Een hoogtepunt is het verhaal over de valklas, waarin patiënten leren hoe ze moeten vallen áls ze vallen. Bijl beschrijft zowel hilarisch als met mededogen hoe verschillend ze dat allemaal doen. En zij: ‘Ikzelf ging gewoon een beetje raar en bangig op mijn kont zitten’. Voor een breed publiek, een opkikker voor zieken en naasten. Winnaar NS Publieksprijs 2019..
Aleksandra
Kleindochter Lisa reist in 2014 naar de geboorteplaats van haar grootmoeder in Oost-Oekraïne om sporen te vinden van hun vermoorde neef Kolja. Via een 'val in de tijd' ontmoet ze de fictief opgevoerde levende overgrootvader Nikolaj. Hij stamt af van het Don Kozakkenvolk en vertelt hartverscheurende verhalen over de familie gedurende een periode van ruim 100 jaar. Landbouwgronden die zijn onteigend, een gedwongen verhuizing naar de stad waarbij de familie is gesplitst, vooral ook armoede en gebrek aan voedsel. Aleksandra, zijn dochter, wordt op 18-jarige leeftijd tewerkgesteld in de Duitse oorlogsindustrie en heeft hij nooit meer heeft teruggezien. Afgewisseld met hoofdstukken van de hedendaagse stad Loegansk, waar Kolja met zijn gezin woonde. Met gebruik van een opgenomen familiestamboom, Oekraïense symbolen en een authentieke literaire vorm waarin deze bijzondere familiegeschiedenis vorm krijgt. Debuutroman van Nederlands-Oekraïense schrijver (1989) en programmamaker die eerder 'De benen van Petrovski'* (2016) schreef. Lisa Weeda werd door de jury van de Volkskrant uitgeroepen tot literair talent van 2022..
Toen ik je zag
Een persoonlijk verhaal over liefde, geluk en depressie. Actrice Isa Hoes beschrijft haar leven met Antonie Kamerling. Ze houden zielsveel van elkaar, maar hij lijdt aan depressies. Het lukt haar niet om hem te helpen en het lukt hem ook niet om zichzelf te helpen. Uiteindelijk pleegt hij zelfmoord. Persoonlijk, aangrijpend en toegankelijk geschreven. Dit boek betreft een filmeditie, met een voorwoord van Isa Hoes. Isa Hoes (Leiden, 1967) is een bekende schrijver, scenarioschrijver en actrice. Ze schreef tientallen boeken.
Mijn moeders strijd
Essay over de moeder van de auteur en haar emancipatiestrijd. Ze werd geboren in het Turkse dorp Baltas. Door haar huwelijk belandt ze in de jaren tachtig in de Amsterdamse Bijlmermeer (Nederland), waar ze ten tijde van deze publicatie nog altijd woont en werkt. Het essay verscheen in het kader van de boekenweek 2019.