Wij kunnen dit
Nelleke Noordervliet
Productinformatie "Wij kunnen dit"
Ze zijn midlifers. Helen probeert de noodlijdende boekhandel die ze van haar vader overnam voort te zetten en zit diep in de schulden. Leo heeft zijn bedrijf verkocht, stikt in het geld en de vrije tijd en vraagt zich af wat hij met zijn leven aan moet. Ze ontmoeten elkaar, worden verliefd en besluiten het te gaan proberen zonder elkaars verleden een rol te laten spelen in hun relatie en hun leven. Wat niet kan. Ze weten eigenlijk ook niet hoe ze elkaars bestaan kunnen verbinden. En dan is er ook nog die coronapandemie die in de weg zit. De twee geliefden voelen vooral verwantschap en hunkering, maar niet zozeer fysiek. Het is allemaal niet spectaculair en eerder wat tragisch. Noordervliet (1945) weet met veel humor en lekkere taal een eigentijds liefdesverhaal-tegen-wil-en-dank te schetsen. Met scherpe observaties over deze pandemietijd en de veranderingen in het boekenvak. Bij vlagen hilarisch, maar mild naar haar personages, weet zij een niet zo boeiende liefde uit te werken tot een heerlijk liefdesverhaal. Helaas, zonder echt duidelijk te maken hoe zo’n relatie kan werken. Soepel en met humor geschreven eigentijdse liefdesroman over een onwaarschijnlijke maar verrassende liefde in coronatijden.
Eigenschappen "Wij kunnen dit"
Auteur: | Nelleke Noordervliet |
---|---|
Onderwerp: | Relaties |
Aantal pagina's: | 348 |
Jaar van uitgave: | 2022 |
Aanmelden
Vergelijkbare boeken
Aan het eind van de dag
De auteur (1945) werd in 1987 bekend met ‘Tine, of De dalen waar het leven woont’ en ontving in 1994 de Multatuliprijs voor ‘De Naam van de vader’. Het thema van de memoires, de persoonlijke geschiedschrijving, gevangen tussen feit en fictie, keert vaak terug in haar werk, ook in deze roman. Het hoofdpersonage Katharina Donker, een ex-minister en auteur van twee bestsellers over politiek, krijgt nu van een jonge vrouw de vraag om mee te werken aan haar eigen biografie. Meteen wordt duidelijk dat Katharina goede redenen heeft om bepaalde passages uit haar leven uit het daglicht te houden, maar de biografe is slim en elke poging tot toedekken dreigt het omgekeerde effect te hebben. Voor zichzelf schrijft Katharina op wat ze eigenlijk niet kwijt wil. Dit resulteert in een boeiende evocatie van pijnlijke episodes uit haar privé- en politieke leven in de jaren zeventig. Een sterke psychologische roman over een politica die haar dochter en partners verliest, over ouder worden en de balans opmaken, geschreven in een onderkoelde, analytische stijl die bij het thema past.
Het oog van de engel
Historische roman waarin de lotgevallen worden beschreven van twee meisjes en hun vader. Zij vluchten in 1787 voor de strijd tussen Patriotten en Oranjegezinden uit Haarlem. In Frankrijk gekomen steunen zij de revolutionaire beweging. Als de vader sterft sluiten de dochters, Elisabeth en Maaike, zich aan bij een rondtrekkend arts, Doppet. Deze brengt nieuwe vindingen ten eigen bate aan de man. Elisabeth heeft een uitpuilend oog en treedt op als apocalyptische engel, waarbij zij de komende revolutie onverhuld voorspelt. Wanneer de revolutie een feit is, laat Doppet haar in de steek. Zij verkommert met haar oog, hoewel Doppet zich te elfder ure over haar ontfermt. De gedachten over vernieuwingen en politieke veranderingen zijn weergegeven in levendige dialogen. Een aardig tijdsbeeld, boeiend verteld; goede karakterbeschrijving. Kleine druk.
De val van Thomas G.
Elfde roman van de bekende Nederlandse schrijfster Nelleke Noordervliet (1945) over de affaire Thomas G. Uitgever Thomas Geel heeft een uiterst controversieel boek uitgegeven over hedendaags fanatisme, waarover een schandaal is ontstaan. De media ontketenen een hetze en hij delft het onderspit. Thomas overlijdt plotseling en laat iedereen in verbijstering achter. Onderzoeksjournalist Joris de Groot gaat de affaire Thomas G. uitzoeken. We volgen afwisselend de gedachten van weduwe Isa, dochter Leonie en onderzoeksjournalist Joris. Per hoofdstuk wisselt het perspectief van personage, wat leidt tot veel spanning, je blijft lezen omdat je wilt weten wat er precies gebeurd is. Hoogtepunt zijn de fraaie dialogen tussen moeder en dochter. Uiteindelijk verschijnt er een afscheidsbrief met Thomas’ onwaarschijnlijke levensverhaal, waar niemand weet van had, zelfs zijn vrouw niet, en passen alle stukjes van de puzzel in elkaar. Knap geconstrueerde literaire roman met psychologische diepte, geschreven in een soepele en fraaie stijl. Voor een groot literair publiek.
Prachtige wereld, waar ben je
Roman over vier millennials. De jonge schrijfster Alice Kelleher is duidelijk alter ego van Rooney zelf. Ze is binnen een paar jaar zeer succesvol en rijk geworden met haar romans. Maar niet gelukkig. Er volgde een breakdown en een kort verblijf in een psychiatrische inrichting. Nu leeft ze teruggetrokken in een oude pastorie in het Ierse Mayo. Via Tinder ontmoet ze de jonge magazijnmedewerker Felix met wie ze een vage relatie begint. Derde hoofdpersoon is Alice’s jeugdvriendin Eileen, werkzaam bij een literair tijdschrift in Dublin. Zij heeft een ingewikkelde relatie met jeugdvriend Simon die politiek adviseur is. Nauwgezet worden hun levens en relaties beschreven, o.a. een boekpromotiereis naar Rome van Alice met Felix, een weekend van het viertal in de pastorie en lange mails van de twee vriendinnen aan elkaar over hun leven, relaties en de wereld van nu. Goed geschreven, indringend en raak portret van vier millennials die zo vastzitten in een krampachtige relatie met zichzelf en de wereld dat het voor hen bijna onmogelijk is om spontaan lief te hebben of te leven. Rooney’s succesvolle tweede roman ‘Normal people’ ('Normale mensen') is bewerkt tot tv-serie. Ook deze roman krijgt veel aandacht in de media, o.a. Sunday Times Bestseller.
T()S(A
Een poëtische roman over twee vrouwen die verstrengeld raken in een toxische relatie. In een brief aan haar uitgever legt vertaalster May Sokolov uit hoe een treffend potloodportret het begin vormde van een verstikkende uitwisseling van woorden met Aline, een jonge vrouw die zich al lijkt te verzoenen met haar nakende dood. Hoe harder May Aline probeert te leren kennen, te begrijpen, te redden, hoe meer May met lege handen lijkt te staan — en lege pagina’s. Maud Vanhauwaert vertelt het verhaal van een relatie tussen twee vrouwen waarbij de grens tussen feit en fictie steeds schimmiger wordt, en waarin steeds twijfelachtiger wordt wie nu wie parasiteert. In psychologische en zeer beeldende stijl geschreven, waarbij het lopende verhaal af en toe doorsneden wordt met gedichten. Vooral geschikt voor literaire lezers en poëzieliefhebbers. Maud Vanhauwaert is (1984) is een Belgische schrijver en performer. Ze publiceerde meerdere dichtbundels, was stadsdichter van Antwerpen en won onder meer de Jan Campertprijs. ‘Tosca' is haar romandebuut..
Altijd roomboter
Engelbertha Wiggelaar, geboren 1856, groeit op in een burgerweeshuis in Arnhem. Als zij twintig jaar is, werkt ze als dienstbode en wordt bezwangerd door de heer des huizes. Het kind is zwak en overlijdt kort na de geboorte. Een paar jaar later komt ze in dienst van dezelfde heer en na enige tijd raakt ze weer zwanger. Het kind is gezond en nu treft Engelbertha een lieve man die haar wil trouwen. Hij is zilversmid en samen krijgen ze twaalf kinderen. Het leven van Engelbertha is tekenend voor vrouwen in die tijd. Er waren nauwelijks keuzemogelijkheden voor een vrouw en het grote gezin overspoelde haar eigen identiteit. Nelleke Noordervliet (1945) heeft het leven van haar overgrootmoeder gereconstrueerd aan de hand van feiten en geschiedkundige gegevens op het gebied van maatschappelijke en politieke ontwikkelingen in Nederland. Op deze wijze ontstaat een beeld van hoe dat leven mogelijk was. Het boek geeft een aardig tijdbeeld en geeft inzicht in de manier waarop in die tijd geleefd werd. De eigentijdse schrijfstijl en verhalende vertelvorm maken het een gemakkelijk leesbaar boek..
De dood in Taormina
Met deze roman keert Arnon Grunberg (1971) terug naar zijn vroege werk. De karakters zijn boeiend, wereldvreemd, soms bizar en absoluut onweerstaanbaar. De jonge Zelda kijkt terug op een vreemde episode in haar leven, waarin de oudere Jona en de aantrekkelijke Per boeiende rollen spelen. Met name Jona intrigeert mateloos met zijn scherpe inzicht in het menselijk defect en zijn vaak grappige banaliteit. De verwevenheid van Zelda en Jona is – als je geluk hebt – herkenbaar voor iedereen die liefde en vriendschap niet wil ontwarren, ongeacht de soms fysieke afstand of afstand in tijd. Het verhaal intrigeert door de onverwachte eigenaardigheden van de personages en de verrassende wendingen en inzichten. De stijl is voortreffelijk en sprankelend. Iedere zin is raak en de manier waarop het palet aan personages is samengesteld is Grunberg op zijn best. Het verhaal eindigt net zo verrassend als de karakters van de personages zijn, je ziet het als lezer allemaal niet aankomen en daar ligt de grote kracht van de meesterverteller. Dit is misschien wel zijn beste werk. Zeer sterke roman over de vriendschap en relaties tussen bijzondere personages, bezien vanuit het gezichtspunt van een jonge vrouw. Soms bizar, soms met scherpe inzichten.